Növényi majonéz, tejföl
Magtejföl dióból
Magtejföl dióból
Hozzávalók:
- 1 csésze (2,5 dl-nyi) dió vagy valamilyen mag
- kevés víz
- pár csepp citromlé
- só (Himalaya)
- ízlés szerint: fokhagyma
Elkészítés:
A diót előző este beáztatjuk, másnap reggel jól leöblítjük és a turmixba tesszük annyi vízzel, amennyi ellepi. Erős fokozaton...
Vegán tejföl
Vegán tejföl
Szójatejföl
1 csésze szójabab
1 kiskanál citromlé
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 dl olaj
vegamix fűszerkeverék
1/2 pohár víz
A szójababot este beáztatjuk, majd reggel puhára főzzük. Ha megfőtt, átöblítjük és ha már nem túl forró, akkor kézzel lemorzsolgatjuk róla a héját és leöblítjük....
Babonéz, a vegán majonéz
Babonéz, a vegán majonéz
Hozzávalók:
1 konzerv fehér bab
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 dl hidegen sajtolt olaj/olivaolaj
só, fehér bors
fél citrom leve
1. A babot lecsepegtetjük, majd a felkockázott hagymákkal beleöntjük a turmixgépünkbe.
2. Hozzáadjuk a többi...
Sajtszósz
Sajtszósz
Hozzávalók:
1/2 cs napraforgómag, 1/2 cs földimogyoró, 1/4 cs citromlé, 1/4 cs vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1/2 cs sörélesztőpehely vagy élesztőpor, 1 tk só, 1 cs víz
Elkészítés:
Turmixoljuk össze. Használhatjuk salátákhoz, párolt zöldségekre, tésztához, barnarizshez, pizzára
Rizstejszín házilag
Rizstejszín házilag
Rizstejszín házilag
Hozzávalók:
1 csésze = kb. 250 ml
2 ek. rizsliszt
1 csésze víz
1/2 csésze olívaolaj (de próbálhatjuk más olajos magból készült olajjal is, sőt, igazából az olívaolajjal túl karakteres volt nekem az íze, legközelebb mindenképp sima napraforgóval...
Vegán majonéz "extra light"
Vegán majonéz "extra light"
Hozzávalók:
150 g főtt, hámozott burgonya
2 ek. napraforgóolaj
2 ek. natúr szójajoghurt
60 ml szójatej
só ízlés szerint
2-3 ek. almaecet
2-3 ek. citromlé
egy csipet kurkuma
Turmixoljuk össze sima krémmé a burgonyát az összes hozzávalóval, a citromlé és az almaecet...
Kókuszhab:
Kókuszhab:
Hozzávalók:
1 doboz zsíros kókusztej éjszakára hűtöben tartva. Amikor felbontjuk ne rázzuk fel.A tetején összegyűlt sűrű masszát helyezzük egy tálba , az alján lévő átlátszó folyadékot ne tegyük hozzá, használjuk később máshoz. Adjunk hozzá 3 ek porcukrot, egy kis fahájat és...
Tejföl :
Tejföl :
1 tofu (30dkg)
1.5 citrom leve
1 kiskanál csípősségmentes mustárpor
1 kiskanál cukor
só
olivaolaj vagy egyéb étolaj kb fél csésze
víz - annyi, hogy végül önthető, kb tejföl sűrűségű legyen
kevés hagymapor
fokhagymapor,
fehér bors,
Ezeket jól összeturmixolni
Ez rakott...
Dióvaj
Dióvaj
Hozzávalók:
2 bögre (kb. 5 dl) nyers dió
8-12 órával az elkészítés előtt tisztított vízben beáztatva, majd lecsöpögtetve, leöblítve és megszárítva.
Esetleges ízesítők, édesítők: só, stevia, méz, vanília- vagy mandulakivonat, kakaópor, karobpor, aszalt gyümölcsök.
Elkészítés:
Töltsük a diót...
Vegán vaj
Vegán vaj
Hozzávalók
* 1/4 csésze + 2 teáskanál szójatej (édesítés nélkül)
* 1 teáskanál almabor ecet (almaecet)
* 1/4 + 1/8 teáskanál só
* 1/2 csésze + 2 1/2 evőkanál finomított kókuszolaj (olvasztott, de csak szobahőmérsékleten)
* 1 evőkanál repceolaj (repceolaj)
* 2 1/2...