Növényi sajtok
Tejmentes hamis mozzarella
Tejmentes hamis mozzarella
Tejmentes hamis mozzarella
1 éves kortól a szója miatt!
Hozzávalók (ez egy nagyon kicsi kezdő mini adag, kb. 6 db jégkockányi, azaz 50 ml, kísérletképp jó, utána szerintem mindenképpen többszörözni kell:-):
2 tk. burgonyakeményítő
6 ek. szójatej (nagyon fontos milyen...
Tejmentes RICOTTA (túró) házilag
Tejmentes RICOTTA (túró) házilag
Tejmentes szójaricotta házilag
Hozzávalók (kb. 50 g kész "ricottához"):
200 ml szójatej
1 ek. citromlé (eredetileg 1 ek. almaecet, de nekem nem volt itthon, és citromlével is finom lett:-)
Egy lábasban felforraljuk a szójatejet. Amikor már...
Fokhagymás trappista sajt
Fokhagymás trappista sajt
Elkészült az első szeletelhető, reszelhető nyers, szója nélküli növényi sajtom! WOW! Nagyon boldog vagyok, mert úgy, mint Nóri, én is imádom a sajtot! Merem állítani, ez finomabb az eredetiknél! Nem kis adag lett, aki erre jár, ugorjon be egy...
Mandulasajt
Mandulasajt
1 csésze darált mandulabél
1 csésze mandulatej
2 evőkanál sörárpa élesztő
1/2 citrom leve
1 evőkanál agar-agar
1/2 kanál fokhagymapor (lehet 2 gerezd reszelt natúr fokhagyma is)
1/2 evőkanál gyömbérpor
1 csipet bors
1 csipet szerecsendió
1 evőkanál olívaolaj
só ízlés...
Vegan "parmezán"
Vegan "parmezán"
1 csésze nyers kesudió (ne áztassuk)
1/4 csésze étkezési élesztő
1/4 csésze zöldségleves por
1/4 teáskanál tengeri só
Keverjünk össze minden összetevőt egy élelmiszer-feldolgozóban amíg hasonlít parmezánra. Tároljuk hűvös helyen , üvegedénybe. Szórjuk a tésztára,...
Kesudió sajt lenmagos szeletekkel:
Kesudió sajt lenmagos szeletekkel:
Sajt
Hozzávalók:
½ csésze kesudió, áztatva 1-2 órát
3 evőkanál citromlé
2-3 evőkanál agave nektár (ízlés szerint)
½ teáskanál tengeri só
¼ csésze aszalt cseresznye
2 teáskanál citromhéj
Elkészités:
Turmixoljuk össze a
kesudiót citromlét sót és agavet.Amikor...
Swiss cheese
Swiss cheese
Hozzávalók:
1+ 1/2 csésze víz
5 evőkanál agar pehely vagy 1+ 1/2 evőkanál agar por
1/2 csésze apróra vágott nyers kesudió, áztatott legalább 2 órát
1/4 csésze étkezési élesztő
3 evőkanál citromlé
2 evőkanál tahini
2 teáskanál dijoni mustár
1/4 teáskanál tengeri só
1/2 teáskanál...
Kókuszos Chedar
Kókuszos Chedar
Hozzávalók:
2 doboz kókusztej (zsírdús, thai konyha márka ajánlott)
3 T agar pehely vagy agar por
1 t fehér balzsamecet
4 T tápióka keményítő
1 t füstölt paprika
1/4 t folyékony füstölt aroma
2 t tengeri só
1/4 csésze étkezési élesztő pehely sajtos iz miatt
Csipet kurkuma (további...
Pepper Jack sajt
Pepper Jack sajt
Hozzávalók:
1 csésze sima cukrozatlan mandula tej
2 tk. agar por
3/4 csésze nyers kesudió, áztatni legalább egy órát
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál. élesztő
1 1/2 evőkanál. szezám tahini
1 tk. chile bors, apróra vágott (vagy több, ízlés szerint)
1 teáskanál, só
1/4 tk. pirított...
FETA
FETA
1 font (kb 50 dkg) szilárd tofu, fetasajt méretű kockákra vágva,
1 1/2 csésze víz,
1/2 csésze világos miszo,
3 ek fehérborecet,
2 tk tengeri só
A tofu kockákat felforraljuk a vízben, majd gyenge tűzön 5 percig forraljuk. Alaposan lecsöpögtetjük. A többi hozzávalót alaposan összekeverjük, majd...